MÅLA LUCKOR

MÅLA KÖKSLUCKOR MED KRITFÄRG

Du behöver inte nödvändigtvis ta av luckorna för att måla dem men resultatet blir troligen lite prydligare om du gör det. Hur du väljer att göra beror nog främst på om du har tänkt måla alla beslag eller inte.

Låta luckorna hänga kvar

  • Fördelarna med att låta luckorna hänga kvar på skåpen är att du enkelt kan måla alla sidor på en gång eftersom skåpet "håller i" luckorna åt dig både medan du målar och under torktiden.
  • Om du låter luckorna sitta kvar på köksskåpen när du målar, tänk på att inte dränka in beslagen i för mycket färg eftersom det då lätt bildas sprickor och "färgkakor" när de torkar. Torrborsta istället beslagen med lite färg.
  • Du kan också ta av luckorna och börja med att måla de lite mer knepiga områdena längs kanten och runt beslagen och sedan hänga upp dem igen och måla resten på plats.

Ta av luckorna

  • Låt gärna luckorna ligga plant eller stå på något mjukt för att skydda dem.
  • Det går snabbast att måla om du placerar alla luckorna på rad och målar samtliga luckor i en följd.
  • Om du målar dem liggandes, måla kanterna sist för att fånga upp eventuella färgdroppar.
  • Utrymmet du väljer att måla i bör ha en konstant temperatur, det gäller även under torktid och härdning. Måla aldrig utomhus i kyla, hettande solsken eller kraftig vind. Olika temperaturer påverkar färgerna och ditt resultat. Se också upp med bygglampor, de alstrar mycket värme och gör att färgen torkar så snabbt att det kan vara svårt att hinna måla.

VERKTYG & MÅLERITEKNIK

Verktyg

Vilken typ av pensel (roller eller färgspruta) och vilken teknik du väljer att måla med beror givetvis på vilken finish du vill ha. För att få en jämn och slät yta är det guld värt att använda en pensel av hög kvalitet.

För ett perfekt slätt resultat rekommenderar vi att du målar med en liten finroller/filtrulle. Med en miniskumroller kommer du åt alla vrår och resultatet ser nästan spraymålat ut. Se till att rollern är torr när bu börjar måla, inte nyligen rengjord och fuktig eller blöt (annars får du lätt en grynig yta orsakad av vatten och luftbubblor). 

Måleriteknik

  • Snåla inte med färgen om du målar med roller men arbeta ut den väl. Om du har för lite färg så torkar det för fort och ytan kan bli knottrig (den halvtorra färgen lyfts från underlaget när du rollar över den).
  • Vill du ha ett mycket jämnt men ändå penselmålat resultat kan du arbeta med både pensel och roller. Rolla först och dra sedan löst med penseln efter (eller tvärt om).
  • Kom ihåg att Versante är slitstark och det är inte så lätt att jämna till misstag genom att slipa bort ojämnheter mellan lagren av färg när den torkat (som det är med möbelfärgen Vintage).

TORKTID & HÄRDNINGSTID

Torktid

För extra vidhäftning kan du måla tunnare lager färg och förlänga torktiden, speciellt det första lagret. På så sätt får färgen mer tid att härda och bita sig fast i underlaget ordentligt. Vi rekommenderar minst 24 timmar innan nästa lager.

Härdningstid

Det är stor skillnad på färgens hållbarhet efter dag ett, två och tre...
Efter en vecka är färgen mycket stark men det kan ta upp till tre veckor innan den härdat helt och fullt.

MÖBLER

Bord
Stolar
Byråer
Skåp
Heminredning
Antikt & Kuriosa

KURSER

Grundkurs
Fortsättningskurs
Lager på lager
Rost, Betong & Vax
Måla kök
Måla på tyg

INFORMATION

Nyheter
Butiken
Kontakt
Hitta hit
Öppettider

FÄRGER

Om färgerna
Köpa färg
Inspiration
Före & Efter

KÖK

Köksluckor
Måla luckor
Faq

ÖPPETTIDER

Ni hittar oss i Skåne, utanför Malmö närmare bestämt på Bankgatan 10 i Svedala centrum.

OM OSS

Vi har specialiserat oss på att återbruka möbler genom att måla dem med kritfärg. Du får en unik möbel som är handmålad.

Hos oss finner man också heminredningantikviteter och kuriosa. Försäljning av kritfärg, vax, penslar m.m från Autentico.

Stacks Image p202_n60

Välkommen in till oss!

YouTube
Facebook
LinkedIn
Instagram
Pinterest
Twitter
500px
Google+
Behance
Blogger
DeviantArt
Flickr
Google
MySpace
Slack
Snapchat
Tumblr
Vimeo
WhatsApp
Kontakta oss
Maila denna sidan
Skriv ut denna sidan
RSS Feed
© 2017 En Grafiker